5 Langkah Mudah Bagaimana Membina Kempen Email Yang Menguntungkan!

email-marketing-5steps

Untuk pengetahuan anda, saya telah gunakan Email Marketing sejak saya memulakan bisnes internet saya 7 tahun lepas, dan saya dapati email marketing adalah antara ‘kunci’ bagaimana untuk hasilkan income yang lebih pantas. 

Jadi, jika anda baru ingin memulakan bisnes internet anda hari ini, saya nasihatkan agar anda luangkan masa untuk belajar ilmu tentang Email Marketing.

 

Ini salah satu contoh klien saya yang gunakan Email Marketing.

Jumlah senarai email list yang dimilikinya mencecah 16,896 list. (Bermaksud ada seramai 16,896 senarai prospek / pelanggan yang ada dalam simpanan database beliau)

contoh-list-16kBayangkan sahaja jika anda sendiri memiliki lebih 16,000 database email list (senarai emel) yang responsif seperti di atas.

Kemudian anda menghantar emel promosi kepada mereka. Dan jika terdapat 1% daripada list tersebut membuat pembelian, anda sudah boleh untung besar!

1% daripada 16,000 list = 160 orang pembeli.

Kalau anda nak tahu, inilah strategi paling pantas buat duit di internet! 😉

Dan sebagai buktinya…

Ini dia sebahagian sales yang klien saya peroleh pada hujung tahun 2015 dengan bantuan Email Marketing.

sales-hujung-tahun

Beliau hanya perlu tulis emel dan kemudian hantar ke list yang beliau miliki! (Tak keluar peluh walau setitik pun 😀 )

Dan sehingga kini, ia masih lagi relevan membantu beliau menghasilkan income yang konsisten melalui internet.

email-result1

email-result2

Namun, malangnya masih ramai usahawan tidak tahu menggunakan pemasaran emel ini sebagai salah satu medium pemasaran untuk meningkatkan jualan produk mereka.

Justeru, berikut ini saya kongsikan 5 langkah MUDAH bagaimana untuk anda memulakan kempen pemasaran emel untuk perniagaan anda.

Saya harap anda faham dengan jelas macam mana nak bermula.

 

Langkah #1 – Langgan Sistem Email Autoresponder

Bagi anda yang ingin menggunakan email marketing dalam kempen promosi anda, anda wajib memiliki sekurang-kurangnya satu sistem autoresponder.

Sistem autoresponder ini tujuannya adalah untuk membantu anda menguruskan database email list (senarai emel) dan menghantar email follow up kepada prospek/pelanggan anda.

Tanpa autoresponder, kerja-kerja menyusun database dan menghantar emel akan menjadi leceh dan merumitkan.

Bayangkan sahaja jika anda ada 10,000 database email, berapa lama masa yang anda perlukan untuk menghantar satu per satu emel kepada mereka.

 

Terdapat banyak syarikat yang menawarkan servis autoresponder dengan harga yang berbeza-beza.

Harganya bergantung kepada fungsi yang ditawarkan oleh setiap syarikat autoresponder. Ada syarikat yang menawarkan fungsi advanced seperti Analytics, survey form, dan seumpamanya yang boleh menyebabkan harga langganan menjadi lebih mahal.

Namun begitu, apa yang penting bagi satu-satu sistem autoresponder ialah kebolehannya untuk mengumpul senarai emel dan menghantar emel kepada list.

Ini adalah antara penyedia servis autoresponder yang saya gunakan:

  1. AWeber
  2. Thru.my

AWeber adalah antara penyedia servis autoresponder yang terbaik dalam pasaran. Ia agak advanced dan dilengkapi dengan fungsi analytic yang boleh merekod open rates, click rates dan conversion.

Bagi anda yang berkemampuan, anda boleh melanggan sistem AWeber ini dengan bayaran langganan USD19.00 setiap bulan. Bayaran langganan akan bertambah berdasarkan jumlah list anda kelak.

Thru.my pula sedikit berbeza. Ia lebih fokus kepada fungsi asas dalam sistem autoresponder, iaitu untuk mengumpul senarai emel dan menghantar emel.

Namun begitu, bagi saya ia sudah memadai untuk anda yang baru ingin menggunakan pemasaran emel dalam perniagaan anda, anda boleh cuba sistem autoresponder ini. Yuran langganannya juga hanya USD9.97 sebulan. (Cuma hari ini saya akan tunjukkan bagaimana anda boleh melanggannya dengan harga serendah USD3.00 sebulan)

Untuk mula melanggan, sila klik di sini: http://thru.my/3dolar

Masukkan E-mail anda di ruangan yang disediakan, kemudian klik butang ‘Proceed to checkout’.

3dolar

 

Di ruangan ‘Billing information‘, anda wajib mengisi maklumat First Name & Last Name anda.

3dolar2

Kemudian klik butang ‘Pay now‘.

Jangan risau kerana anda boleh cancel subscription anda pada bila-bila masa.

 

Anda akan dibawa ke ruangan pembayaran. Anda boleh pilih sama ada ingin bayar menggunakan Paypal atau Kad Kredit/Debit.

3dolar3

 

Selepas berjaya, anda akan terima maklumat Login (Username & Password) yang dihantar secara automatik ke dalam emel anda.

PERHATIAN! Sila semak juga folder SPAM anda kerana dibimbangi emel pengesahan langganan anda masuk di ruangan spam

 

Login di sini:
http://thru.my/system/members/login.php

thrudotmy - step4

 

Langkah #2 – Bina Kempen Promosi

Untuk membina kempen promosi ini, anda perlu Login terlebih dahulu ke dalam sistem autoresponder anda.

Klik pada menu ‘Autoresponder‘ kemudian pilih ‘Add new autoresponder

thrudotmy - step5

Anda perlu isi maklumat berikut:

  • Account identifier – Saya sarankan agar anda letakkan nama produk anda. Perkataan perlu ditulis tanpa jarak.
  • From Name – Letakkan nama anda sebagai pengirim
  • From Email – Letakkan alamat emel anda
  • Optin mode – Saya sarankan anda pilih ‘Single

thrudotmy - step6

Ruangan yang lain anda abaikan sahaja (melainkan anda sudah ada pengalaman dalam email marketing, anda boleh adjust mengikut kesesuaian anda)

Seterusnya, klik butang ‘Add new account‘.

thrudotmy - step7

Jika tiada sebarang masalah, anda akan dapat paparan seperti ini. Klik ‘return to autoresponders‘ untuk melihat senarai kempen yang anda dah hasilkan.

thrudotmy - step8

 

Langkah #3 – Hasilkan Email Follow Up

Anda perlu ada sekurang-kurangnya 3 – 10 email follow dalam satu-satu kempen promosi anda.

Ini kerana melalui kajian, 70% prospek tidak akan membeli pada hari pertama mereka menerima emel yang dihantarkan kepada mereka.

Justeru, anda perlu menghantar siri email follow up kepada mereka setiap hari, atau 3 kali dalam seminggu atau sekurang-kurangnya 4 kali dalam sebulan. Ia bergantung kepada strategi pemasaran anda.

Kemudian, klik pada menu ‘Autoresponder‘ kemudian ‘View all autoresponders‘.

thrudotmy - step9

Untuk menambah email follow up, klik pada icon ‘View messages

thrudotmy - step10

Klik ‘Add message

thrudotmy - step11

Ubah format kepada HTML (H) dengan klik pada butang H.

thrudotmy - step12

Tulis tajuk emel, dan isi kandungan emel follow up anda yang pertama.

Biasanya emel pertama ini adalah emel salam pengenalan untuk membina hubungan dengan prospek anda. Anda boleh juga masukkan maklumat tentang produk yang anda jual di sini.

Klik butang ‘save message‘ selepas anda selesai menulis emel pertama anda.

thrudotmy - step13

 

Untuk menambah email follow up yang seterusnya, anda hanya perlu ulang langkah #3 di atas. Namun kali ini anda perlu menambah tempoh ‘delay‘ seperti dalam contoh di bawah.

thrudotmy - step14

 

Langkah #4 – Bina Opt-in Form

Untuk mengumpul senarai emel prospek, anda perlu membina Opt-in form di dalam autoresponder anda. Klik pada butang ‘Form codes‘ seperti dalam paparan di bawah.

thrudotmy - step15

Kemudian, tanda ‘Email Adress & First Name‘. Klik ‘Generate form

thrudotmy - step16

Anda boleh copy & paste code yang tertera dan masukkan di website anda.

SJP-opt-in

Atau, jika anda tidak mempunyai website lagi, anda boleh key in secara manual Nama & Emel setiap prospek anda di sini.

thrudotmy - step17

 

Langkah #5 – Kumpul Senarai Emel 

Untuk topik ini, sebenarnya ia amat luas untuk saya kupaskan di sini. Insyaallah nanti saya cover dalam artikel selanjutnya.

Cuma secara asasnya, anda boleh gunakan Facebook Ads untuk tarik trafik untuk datang ke squeeze page anda untuk mengumpul email subscriber.

 

Action Plan: Dapatkan 100 Pelanggan Dengan Email Marketing!

Saya ada menyiapkan satu laporan "Action Plan: Get 100 Customers" dan bercadang untuk memberikan kepada anda sebagai rujukan. Jangan bimbang, ianya nanti dalam Bahasa Malaysia.

Di dalam Action Plan tersebut, ia juga mengandungi template emel yang telah saya hasilkan sebelum ini. Yang menariknya, melalui emel tersebut saya berjaya menghasilkan 100 pembeli dalam tempoh kurang 48 jam!

Anda boleh jadikan ia sebagai rujukan untuk anda menulis emel follow up kelak.

Ia merangkumi item berikut:

  • Casestudy: Cerita di belakang tabir bagaimana saya berjaya mendapatkan 100 pelanggan dalam tempoh singkat.
  • Action Plan: Step-by-step apa yang anda perlu lakukan untuk capai 100 pelanggan pertama anda melalui internet.
  • Video Tutorial bagaimana membina kempen Email Marketing anda.


Dalam tempoh 24 jam, selepas praktikkan strategi penulisan email Tuan Rahman, lebih 500 orang telah membeli produk saya. Dan, Alhamdulillah saya telah hasilkan lebih RM20,000 jualan dalam tempoh tersebut!



Zul Ariffin Maarof
Zul Ariffin Maarof ZAC Consultancy

Jika anda berminat untuk dapatkan”Action Plan: Get 100 Customers” beserta semua contoh email template ini, anda boleh dapatkannya dengan harga cuma serendah RM20 sahaja.

Ya! RM20 sahaja untuk keseluruhan item di atas. Sila klik butang di bawah untuk menempah.

add to cart

Mulakan bertindak, sebelum saya naikkan harga di atas.

BERITA BAIK buat anda yang buat tempahan hari ini, saya berbesar hati untuk berikan 4 lagi tambahan contoh koleksi email follow up yang saya pernah gunakan sebelum ini. Ia mengandungi 'template email' yang bernilai tinggi yang telah dipilih di kalangan emel-emel yang paling berkesan dan CONVERT SALES!

Ia adalah koleksi emel yang unik, yang telah saya hasilkan sendiri berdasarkan kajian mendalam berkenaan cara penulisan emel yang berkesan.

Emel-emel ini turut dilengkapi dengan elemen-elemen penting seperti emotional, urgency, psikologi dan seumpamanya. Ia juga merupakan himpunan emel yang mampu membuatkan subscriber tidak sabar-sabar untuk membaca emel-emel yang bakal dihantar, dan terus membuat pembelian tanpa berfikir panjang!

Melalui koleksi-koleksi email ini, anda akan belajar perkara berikut:

  • Strategi bagaimana sebenarnya saya melakukan promosi terhadap produk dalam tempoh kurang 24 jam saya berjaya menghasilkan lebih 25 jualan dan akhirnya dinobatkan antara Top Affiliate.
  • Saya juga tunjukkan bagaimana siri pendidikan online yang diberikan secara percuma boleh membantu menghasilkan jualan berlipat kali ganda.
  • Saya kongsikan strategi copywriting ringkas namun masih berjaya 'menggoda' subscriber untuk terus melakukan pembelian. Ramai yang memberi respons teruja selepas membaca emel yang saya hantarkan kepada mereka.
  • Strategi promosi seminggu sebelum menjelang Aidilfitri, iaitu bagaimana saya telah berjaya menjadi Top 1 Affiliate dengan meninggalkan jauh pesaing-pesaing yang lain. Hanya 4 hari saya berjaya hasilkan jualan sebanyak 84 unit!
  • Strategi bagaimana saya lakukan promosi terhadap satu produk affiliate hingga berjaya menghasilkan lebih RM5000 komisyen dan memenangi Samsung Notebook secara percuma.
  • Dan strategi hasilkan 100 jualan dalam tempoh 5 hari!

Ada RM20, nak tengok wayang + pop corn atau nak ilmu berbaloi? 🙂

add to cart

rahmanbasri-new
rahmanbasri-signature